Ενός κάποιου Πέτρου Αργυρίου
Στον Γεώργιο Παπανδρέου
Κύριε πρωθυπουργέ. Ζητάτε συναίνεση. Και δεν την βρίσκετε από το πολιτικό σύστημα- πόσο μάλλον από τον ελληνικό λαό. Ίσως τώρα που αποφασίσατε να πορευτείτε «μόνος» σας στις πολιτικές σας επιδιώξεις, ίσως τώρα να είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για εσάς να πάρετε ένα μάθημα για το πώς νιώθει ένας αξιοπρεπής Έλληνας: μόνος και αβοήθητος, φορτωμένος σαν το γαϊδούρι με φορτία που ούτε δικά του είναι ούτε μπορεί να τα σηκώσει.
Κύριε Πρωθυπουργέ, εσείς ούτε μόνος είστε ούτε αβοήθητος. Όσο για την παρομοίωση που χρησιμοποίησα δεν ξέρω αν την συμμερίζεστε. Σαν πρόθυμος Έλληνας πολίτης θα απαντήσω στο κάλεσμα σας και θα σας δώσω αυτό ακριβώς που ζητήσατε: προτάσεις, από όπου και αν αυτές προέρχονται.
Πολιτική Μεταρρύθμιση
- Α) Άρση της βουλευτικής ασυλίας. Σε μια χώρα που ένας από τους πρόσφατους πρωθυπουργούς τους- δημοσιεύματα είκασαν ότι ήσασταν ΕΣΕΙΣ- τη χαρακτήρισε ως διεφθαρμένη, σε μια χώρα γεμάτη από ατιμώρητα οικονομικά σκάνδαλα, μια τέτοια πρόταση θα έπρεπε να θεωρείται εύλογη.
- Β) Κατάργηση του θεσμού του βουλευτή. Σε μια χώρα με πειραγμένους εκλογικούς νόμους όπου οι πολίτες έχουν μόνο τις επιλογές που τους σερβίρονται, θεωρώ τουλάχιστον αναχρονιστική την επιμονή σε ένα σύστημα που αποδείχτηκε καταστροφικό. Δε θέλουμε έτοιμες λίστες υποψηφίων. Τα υπουργεία να στελεχώνονται από λίστες προσώπων που θα καταρτίζουν άμεσα οι πολίτες και τα κινήματα. Τέρμα με τους επαγγελματίες και ανίδεους πολιτικούς της περιστρεφόμενης πόρτας. Οι πολίτες να αναδεικνύουν υπηρεσιακούς υπουργούς- άμεσα. Χωρίς εκλογές. Αναβάθμιση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και αυξημένη προσβασιμότητα της στο έργο των υπουργείων. Τα στοιχεία των υπουργείων ανοιχτά σε κάθε πολίτη. Αυτό σημαίνει ανοιχτή διακυβέρνηση κύριε Πρωθυπουργέ. Ανοιχτή διακυβέρνηση δεν σημαίνει ανοιχτή διαβούλευση όπως παραφράσατε εσείς ο ίδιος την έμπνευσή σας opengov.
- Γ) Κατάργηση του θεσμού του πρωθυπουργού. Στη θέση του συντονιστική διυπουργική ομάδα που θα αναδεικνύεται και αυτή από τις λίστες που διαμορφώνουν οι πολίτες.
- Δ) Κατάργηση βουλευτικών συντάξεων, αποζημιώσεων κλπ. Γιατί να μην περικόψετε πρώτα από μια ομάδα πολιτών που αποδείχτηκε όχι μόνο μη παραγωγική αλλά και καταστροφική; Άξιος ο μισθός τους.
Οικονομικός έλεγχος
- Α) Δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής λογιστικού ελέγχου για το χρέος. Καθώς ήσασταν μέλος και προηγούμενων κυβερνήσεων καταλαβαίνω απόλυτα ότι νιώθετε μεγαλύτερη ευθύνη από τον μέσο Έλληνα πολίτη για την οικονομική καταστροφή. Και ο μέσος Έλληνας πολίτης νιώθει ακριβώς το ίδιο. Ότι έχετε μεγαλύτερη ευθύνη από αυτόν και ότι ρίχνετε όχι μόνο την πολιτική ευθύνη αλλά και το χρέος πάνω του. Από τη στιγμή που εν αγνοία του Έλληνα πολίτη οι ελληνικές κυβερνήσεις τον φόρτωσαν με δάνεια και τις συνέπειες και άλλων χρηματοπιστωτικών παιγνίων όπως τα swaps και χρηματοπιστωτικές μεταχρονολογήσεις, ο Έλληνας πολίτης έχει απόλυτο δικαίωμα να γνωρίζει το ποια ακριβώς είναι η σύσταση του χρέους που του φορτώθηκε και πως ακριβώς αυτό διογκώθηκε.
- Β) Επιτροπή λογιστική ελέγχου για τις χρηματοδοτήσεις και τα χρέη των κομμάτων. Παρά τις επιδοτήσεις, τα κόμματα βρέθηκαν με εκατομμύρια ευρώ χρέους προς το ελληνικό δημόσιο λες και τα λεφτά του δημοσίου ήταν δικά τους και μπορούσαν να βάζουν το δακτυλάκι μέσα στο βάζο όποτε γούσταραν. Σε αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους προς το δημόσιο ακόμη και μετά τη ρύθμιση, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των κομμάτων.
- Γ) Επιτροπές λογιστικού ελέγχου για κάθε οικονομικό σκάνδαλο ξεχωριστά: Siemens, Greecegov-GoldmanSachsswaps, στρατιωτικοί εξοπλισμοί, ολυμπιακοί, χρηματιστήριο και τη φούσκα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
- Δ) Επιτροπές λογιστικού ελέγχου για τα ΕΣΠΑ. Ακόμη και σήμερα, σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και καθίζησης, η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων πολλές κατέρχεται του αξιολύπητου 10%. Αν εσείς δε θέλετε να μάθετε τη συμβαίνει κύριε Πρωθυπουργού, εμείς θέλουμε.
- Ε) Επιτροπές λογιστικού ελέγχου και επανεξέτασης συμβάσεων για όλες τις εταιρίες που συνεργάστηκαν με το ελληνικό δημόσιο. Σε περίπτωση που η σύμβαση κριθεί παράνομη έστω και εκ των υστέρων, η σύμβαση ακυρώνεται ακόμη και αν το έργο έχει εκτελεσθεί και το δημόσιο ή ο ιδιώτης απαιτεί αποζημίωση, ανάλογα από το ποιος είναι ο θιγμένος από τη σύμβαση. Σε περίπτωση που αυτή δεν επιδοθεί έστω και με ρύθμιση ή παροχή ανταποδοτικών υπηρεσιών από την εταιρία προς το δημόσιο ή και το αντίστροφο αν το δημόσιο κριθεί υπεύθυνο, δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων είτε αυτοί είναι εταιρίες είτε κυβερνητικοί αξιωματούχοι είτε και τα δύο μαζί.
- ΣΤ) Επιτροπές λογιστικού ελέγχου για οφειλές του δημοσίου σε ιδιώτες και το αντίστροφο. Παρόμοια μεταχείριση με το Ε) σε περιπτώσεις παρατυπιών. Επανεξέταση και επαναφορά όλων των διαγραμμένων χρεών. Η περίοδος της απλοχεριάς και των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών πέρασε κ. Πρωθυπουργέ. Δε νοείται ιδιωτικά κανάλια και ποδοσφαιρικές ομάδες με ύποπτους προέδρους π.χ να παρασιτούν εις βάρους του πολίτη.
- Ζ) Επιτροπές λογιστικού ελέγχου για τις ΜΚΟ. Από το στενό σας οικογενειακό περιβάλλον ίσως να γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ καλύτερα από μένα τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν ΜΚΟ όπως το AndreasPapandreouFoundation, το I4cense του αδερφού σας Αντρίκου και το «Κέντρο δράσης για την Ειρήνη» της μάνας σας. Εικάζω ότι η χρηματοδότηση μόνο αυτών των τριών ΜΚΟ πρέπει να αγγίζει το 1 εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει αυτό. Ειδική επιτροπή θα το κάνει. Φαίνεται πως τα λεφτά είναι σαν τη γάτα του Schrödinger. Αν δεν ανοίξουμε με το λογιστικό έλεγχο το κουτί της οικονομίας, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα λεφτά υπάρχουν ή όχι. Πες τε μου κύριε Πρωθυπουργέ: Γιατί αυτά τα λεφτά δεν επενδύονται στα ελληνικά πανεπιστήμια τα οποία μαζί με τα νοσοκομεία και τα σχολεία στραγγαλίζονται από τις πολιτικές σας; Θεωρείται ότι μια ΜΚΟ όπως η I4cense μπορεί να φέρει περισσότερες προτάσεις και λύσεις από τα ελληνικά πανεπιστήμια;
Ηθικός έλεγχος
- Α) Να διερευνηθεί το για ποιο λόγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές διαστάσεις αλλά όχι την πραγματική δομή του χρέους, απέκλεισε την Ελληνική οικονομία από τη δυνατότητα δανεισμού από τις αγορές χωρίς πρώτα να εξασφαλίσει δάνειο υπό ομαλές συνθήκες για τις τρέχουσες ανάγκες του ελληνικού κράτους. Προεκλογικά λέγατε ότι λεφτά υπάρχουν κ. Πρωθυπουργέ. Ας προσέχατε που είπε και ο προκάτοχος σας για τα θύματα του χρηματιστηρίου.
- Β) Γιατί τους πρώτους μήνες της θητείες του και μετά τις περιοδείες του ξένοι πρωθυπουργοί δηλώναν ότι η Ελληνική κυβέρνηση δε ζήτησε βοήθεια, πετώντας στον κάλαθο της ευρωπαϊκής διπλωματίας κρίσιμο χρόνο και επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την Ελληνική θέση;
- Γ) Γιατί ήδη από τις πρώτες μέρες της διακυβέρνησής του, όπως δήλωσε και ο έκπτωτος πλέον StraussKahn, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή του ΔΝΤ και μάλιστα κρυφά από τον ελληνικό λαό όταν προεκλογικά ο ίδιος άνθρωπος μιλούσε με αποστροφή για αυτό το ενδεχόμενο.
- Δ) Για ποιο λόγο η σύζευξη ΔΝΤ-Τρόικας ξεκίνησε από την Ελλάδα; Γνωρίζετε κ. Πρωθυπουργέ το αν η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως Δούρειος Ίππος για ένα καινούριο σχήμα οικονομικής επιβολής σε ευρωπαϊκές κοινωνίες;
- Ε) Για ποιο λόγο κ. Πρωθυπουργέ το μνημόνιο και η παράδοση της εθνικής κυριαρχίας έγινε χωρίς την απαιτούμενη ενισχυμένη βουλευτική πλειοψηφία των 180 ή/και τη διενέργεια δημοψηφίσματος;
- Στ) Τι δουλειά έχουν πρώην στελέχη της Goldman Sachs στην Ελληνική κυβέρνηση; Τι συζητήσατε με το διεθνή κερδοσκόπο George Soros στην ελληνική βουλή; Μήπως για τις ΜΚΟ που από κοινού αγαπάτε, για τις ΜΚΟ του περιβάλλοντος σας και του περιβάλλοντος του που σε κάποιο έστω μικρό βαθμό αλληλεπικαλύπτονται; Τι συζητήσατε κεκλεισμένων των θυρών; Αν τον συναντήσατε ως Γ. Παπανδρέου και όχι ως Έλληνας πρωθυπουργός θα έπρεπε να γνωρίζεται ότι αυτές οι ιδιότητες είναι αλληλένδετες για όσο είστε πρωθυπουργός. Αν τον συναντήσατε ως Έλληνας πρωθυπουργός, τότε θα πρέπει να ενθυμείστε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά και ακούει εκ μέρους των Ελλήνων. Και οι Έλληνες έχουν κάθε δικαίωμα να ξέρουν τι λέει και τι ακούει ένας Έλληνας πρωθυπουργός. Προς τι όλη αυτή η μυστικοπάθεια κύριε Παπανδρέου; Εσείς άλλωστε σκεφτήκατε το opengov.
- Ζ) Ας μας εξηγήσετε κύριε Πρωθυπουργέ με ποιο σκεπτικό μέλη της κυβέρνησης σας καθυβρίζουν εκατομμύρια ανθρώπων. Αν σας απασχολεί όσο και μας το «μαζί τα φάγαμε» του αντιπρόεδρου της κυβέρνησής σας, μια φράση που χαρακτηρίζει 10 εκατομμύρια Ελλήνων ως κλέφτες και διεφθαρμένους, παρακαλώ υποστηρίξτε την άρση της βουλευτικής ασυλίας για να αρχίσει η καταιγίδα των μηνύσεων.
Κύριε Πρωθυπουργέ. Το δρόμο το μοναχικό τον διαλέξατε από την αρχή. Δεν διαλέξατε να συμπορευτείτε, δεν διαλέξατε να εμπνεύσετε, δε διαλέξατε να εξηγήσετε. Απλά αποφασίσατε. Και διατάξατε.
Σας ευχαριστώ που σαν απλό Έλληνα πολίτη με καλέσατε να διατυπώσω τις προτάσεις μου. Δυστυχώς από τις προτάσεις μου δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι απόψεις μου που μπορεί να σας πικράνουν ή να σας εξοργίσουν. Με αφήνει παγερά αδιάφορο η αντίδραση σας γιατί αυτού του είδους τις αντιδράσεις τις βλέπω καθημερινά στους συμπολίτες μου σε σχέση με τις πολιτικές που τους επιβάλλονται. Σε εκατομμύρια από αυτούς. Ελπίζω λοιπόν και αυτοί να απαντήσουν στο κάλεσμά σας και να συμπληρώσουν ή να αναιρέσουν τις φτωχές δικές μου προτάσεις με τις δικές τους. Και ολοκληρωμένα να καταθέσουν το πρώτο δημοψήφισμα προτάσεων που θα γίνει από τη βάση. Που ξέρετε κ. Παπανδρέου; Ίσως τελικά το opengov σας να γίνει πραγματικότητα στις επόμενες λίγες μέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου