Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Στο Άγιο της Εύβοιας με τους Free & Real

Πέντε άνθρωποι, ένα μεγάλο όραμα. Τίποτα όμως δεν φαντάζει μεγάλο σε αυτούς, που αποφασισαν να παρατήσουν την αστική νευρική της Αθήνας και να εγκατασταθούν στο χωριό Άγιο της Έυβοιας. Τι κάνουν εκεί; Προσπαθούν να φτιάξουν την πρώτη βιώσιμη αυτάρκης οικοκοινότητα της Ελλάδας, με άφθονο ζήλο και μεράκι. 

Και όλα αυτά ξεκίνησαν όταν... τα παιδιά είδαν για πρώτη φορά το  ντοκιμαντερ Zeitgeist (ίσως και νωρίτερα μες τα μυαλά τους). Γρήγορα συντάχθηκαν σας τάγμα φωτός στην Αθήνα, έτοιμοι να μας αλλάξουν τα.. φώτα! Εκεί γεννήθηκε η Μ.Κ.Ο. Free & Real με το εξής όραμα όπως λέει και στη σελίδα τους :Έχουμε αναλάβει ως ταξίδι μας την έρευνα, τη δημιουργία και την εφαρμογή μιας άρτιας κοινωνικής δομής σε μία υπό ανάπτυξη πρότυπη, αυτάρκη οικο-κοινότητα στην Ελλάδα η οποία (κοινωνική δομή) θα βασίζεται στα αναφαίρετα ανθρώπινα δικαιώματα, θα χαρακτηρίζεται από μία οικονομία που διαχειρίζεται στρατηγικά την τεχνολογία και τους πόρους με βάση πρακτική γνώση και πραγματικά δεδομένα, θα κινητοποιείται από μία ιδεολογία ανιδιοτελούς προσφοράς (όχι ανταλλαγής) και θα έχει ένα χαρακτήρα επιμονής και διάθεσης για εξέλιξη και εύρεση αυταρκών λύσεων. Κατά την διαδικασία αυτή, θα προτρέπουμε και θα βοηθάμε ενεργά άλλες παρόμοιες προσπάθειες ανθρώπων ή ομάδων να ερευνήσουν ή/και να πραγματώσουν αντίστοιχα παραγωγικές και αυτάρκης ιδέες, δομές και κοινότητες.." Από τότε, δυο χρόνια πριν, ο πηρύνας της ομάδας και αυτοί με τα πιο γερά κότσια, αποφάσισαν να κάνουν το όραμα πραγματικότητα και μετακόμισαν στον Άγιο της Εύβοιας, όπου με την καλοσύνη και κατανόηση των ντόπιων αλλά με κυρίως δικιά τους κοπιαστική προσπάθεια, κατάφεραν να φυτέψουν τον σπόρο και τώρα πλησιάζουν όλο και κοντύτερα στη αυτάρκεια αγαθών και αποποίηση του χρήματος. Συνεργαζόμενοι με παραπλήσιες οργανώσεις, μεταλαμπαδεύουν τη ζωηρή τους σπίθα αλλά και δέχονται καινούριες εμπνευσμένες ιδέες. 

  • Καταλύματα


test site

Αφού η ομάδα έψαξε τον καλύτερο σε απόδοση τρόπο κατασκευής σπιτιών κατέληξε στις μογγολικές και ανθεκτικές σκηνές yurt. H κατασκευή γίνεται εξ ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας και από εθελοντές. Ήδη έχει κατασκευαστεί μια σκηνη(αυτή που βλέπετε στην εικόνα) και αυτή τη στιγμή που μιλάμε κατασκευάζεται μια πολύ μεγαλύτερη ακριβώς δίπλα της. Οι σκηνές αυτές θα χρησιμοποιηθούν σαν σημείο αναφοράς όταν θα χρειαστεί να χτίσουν δεκάδες άλλες στον τελικό οικοχωριό, στο όρος τελαίθριον.

  • Τίποτα δε πετιέται
Είναι στη φιλοσοφία της ομάδας ότι όσο περισσότερα αγαθά μπορουν να επαναχρησιμοποιηθούν ακόμα και με μερικές τροποποιήσεις, τόσο το καλύτερο. Τίποτα δεν πάει χαμένο και το καθετί μικρό μπορεί να βρει τη μαγική θεσούλα του. Μαζεύοντας και χρησιμοποιώντας πράγματα που για άλλους είναι σκουπίδια φροντίζουμε και για το περιβάλλον και δίνουμε ένα στοπ στον υπερκαταναλωτισμό.

Στα πλαίσια της παραπάνω αρχής στηρίζεται και η κομποστική τουαλέτα που δε χρησιμοποιεί νερό , αλλά μετατρέπει να απορρίμματα σε λίπασμα. Είναι μια τουαλέτα άνυδρη που χρησιμοποιεί πριονίδι για να αποφθεχθούν οι δυσάρεστες οσμές και σκουληκάκια που γεμίζουν με θρεπτικές ουσίες τα απορρίμματα.
κομποστικη τουαλετα
  • Τελαίθριον
"Το εγχείρημα Τελαίθριον έχει ως στόχο την δημιουργία της πρώτης, απόλυτα αναγκαίας, οίκο-κοινότητας στην Ελλάδα η οποία θα λειτουργήσει ως πρότυπο αυτάρκειας, υγιών και αρμονικών συνθηκών ζωής με σεβασμό στις ανθρώπινες αξίες και στο οικοσύστημα, ανανεώσιμες πηγές για ενέργεια, καθαρά και αποτελεσματικά μέσα μεταφοράς, συνεχής έρευνα και εκπαίδευση σε όλα τα σχετικά θέματα και τεχνολογίες, τα οποία θα είναι διαθέσιμα προς όλους."

Αυτή τη στιγμή λοιπόν το πιο σημαντικό εγχείρημα είναι η κατασκευή του κεντρικού γεωδαιτικού θόλου, όπου φαίνεται στο κέντρο στην πάνω εικόνα και θα είναι το πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του ονείρου. Γι' αυτό το σκοπό μαζεύονται χρήματα στο http://www.indiegogo.com/Free-and-Real, όπου μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες λεπτομέρειες και να κάνετε τη συνεισφορά σας. Σαφώς εμπνευσμένο και από το Venus Project, κυρίως όσον αφορά την κυκλική αρχιτεκτονική και την οικονομία βασισμένοι σε πόρους ( και όχι σε χρήμα).  Και αν δεν σας έπεισα εγώ, σας προκαλώ να πάτε να γνωρίσετε αυτά τα υπέροχα παιδιά και τη ζέση με την οποία ασχολούνται με αυτό και θα αλλάξετε γνώμη.

Επιγραμματικά δράσεις των Free & Real
ξυλινο σπιτακι
  • Κατασκευή αυτάρκους οικοχωριού
  • Κατασκευή yurt (μογγολικής σκηνής)
  • Κατασκευή κομποστικής τουαλέτας
  • Κατασκευή ξύλινου εκθεσιακού χώρου
  • Έρευνα γύρω από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
  • Προώθηση προϊόντων, όπως λάδια, παραδοσιακά προϊόντα και βιβλία σχετικά με την ελεύθερη αυτάρκεια...
  • Συμμετοχή σε οικογιορτές και φεστιβάλ
  • Επικοινωνία με αυτάρκεις μεμονωμένους ανθρώπους ή οργανώσεις και ανταλλαγή απόψεων
  • Ανταλλαγή αγαθών/υπηρεσιών με άλλες κοινότητες
  • Διεύρυνση του δικτύου ανταλλαγών
  • Φιλοξενία εθελοντών και διαμοιρασμός γνώσεων
  • Εφαρμογή φυσικής καλλιέργειας σε πλήρη αρμονία με τη φύση
  • Διοργάνωση ελεύθερων Σαββατοκύριακων όπου επισκέπτες μαθαίνουν περισσότερα για το εγχείρημα
Λοιπόν δεν έχετε τίποτα άλλο να περιμένετε, ενημερωθείτε και βάλτε και εσείς το λιθαράκι στην αλλαγή αυτού του τόπου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου