Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Παιχνιδια ρολων για αρχάριους

Δεν ξέρετε τι κάνει ο γιος σας τις ωρες που χανεται με τους φιλους του και κανει σαν αποβλακωμενο; Το αγορι σου σε αφηνει για ωρες παιζοντας κατι πολυ περιεργα παιχνιδια που ποτε σου δεν καταλαβες; Οι φιλοι σου κλεινονται για ωρες μες το δωματιο και συ ακους φωνες και ζαρια να κατρακυλανε στο πατωμα; Εγω ειμαι εδω να σου εξηγησω τι κανουν! Το παρον αρθρο προσφερει εξηγησεις για τελειως ασχετους(νουμπς) και απελπισμενους(?) αμα ήδη ξερετε για το θεμα μην το διαβασετε!

-Μαμα, πάω στην υπογα, δεν θα εχει σημα εκει!
-Α που; Για να παιξεις το Παιχνιδι;
-Ναι μαμα, θα παιζω το Παιχνιδι(με Π κεφαλαιο) τις επομενες 6 ωρες. (είναι πολύ περίπλοκο για να σου εξηγήσουν τι είναι)
-Καλα ξες εσύ, να προσέχεις και μην μπλέξεις με τίποτα σατανιστικα!
(εδώ πεθαίνουμε στο γέλιο)

Λοιποοοον, τα παιχνιδια ρολων (rpg=role playing games) ειναι παιχνιδια που πρεπει να υποδυθεις ενα ρολο (ουαου το περιμενες;) δηλαδη να ψυχογραφησεις εναν χαρακτηρα, να φερεσαι οπως αυτος θα φεροταν και να μιλας σε πρωτο προσωπο. Δεν διαφερει πολυ απο την ηθοποιία, μονο που δεν κανεις τις κινησεις και καθεσαι γυρω απο ενα τραπεζι. Τώρα μιλάω για pnp rpgs δηλαδη Pen n Paper, rpgs που παιζονται με χαρτι και μολυβι και οχι τα εκτρωματικα ξαδερφια τους στους υπολογιστες. Η διαφορα με τα αντιστοιχα υπολογιστων ειναι οτι μιλας (πολυ) εχεις πραγματικη επαφη με ανθρωπους και δινεις πιο πολυ βαση στην ψυχολογια του χαρακτηρα απο το να σφαζεις τερατα.

 
Ο αρχηγος του παιχνιδιου ειναι αυτος που θα κανει τη "μανα" και θα ελεγχει τα παντα. Καθοριζει τα παντα στο παιχνιδι εκτος απο τους χαρακτηρες που παιζουν οι παικτες. Ειναι ο κοσμος και ο πληθυσμος που ερχονται σε επαφη με τους χαρακτηρες. Φτιαχνει την "πλοκη" και τον κοσμο. Oπότε σου λεει κάθε στιγμη τι βλεπεις και ποια ειναι η αντιδραση του κοσμου πανω σου. Μαζί θα γράψετε όλοι σας μια νουβέλα, αυτός είναι ο στόχος. 

αρχηγος: Βλέπεις μια τεράστια πεδιάδα, που έχει όλο κι όλο 3 σπίτια, περιφραγμένα με ξύλινο φράχτη και καθώς ο ήλιος δύει τα ζώα που υπάρχουν πισω απο τους φράχτες δείχνουν ανήσυχα στην παρουσία σου, τι κανεις;
παικτης:Πλησιάζω προς τα εκεί αργά και αθόρυβα
αρχηγος:Ακους ξαφνικα μια φωνη απο μεσα, σαν απο γριας, στριγγη και δυνατη να φωναζει: "Οποιος και να ειναι να ξεκουμπιστει τωρα, γιατι θα φωνάξω τον άντρα μου"
παικτης: φωνάζω "Έρχομαι με ειρηνικές διαθέσεις, δε θα σας κάνω κακό, ελάτε έξω σας παρακαλω"

Αυτά τα παιχνίδια που παίζονται συνήθως έχουν μια ιδιαιτερότητα. Παίζονται σε μεσαιωνικούς κόσμους, όσον αφορά την τεχνολογία, και περιέχουν μεταφυσικά στοιχεία όπως μαγεία. Αυτό για να ικανοποιήσουν τις επιθυμίες των παικτών για περιπέτεια και δράση. Βέβαια υπάρχουν και πολλά που δεν παίζονται σε μεσαιωνικούς κόσμους αλλα σύγχρονους και γενικα αμετρητες επιλογές.

Τώρα που κολλανε τα ζάρια. Κάθε τέτοιο παιχνίδι έχει ένα σύστημα. Ο κάθε χαρακτήρας έχει στατιστικα που αντιπροσωπευουν τα σωματικα και πνευματικά του χαρίσματα(η μειονεκτηματα) . το ζάρι αντιπροσωπεύει τον παράγονται της τύχης. Ο παικτης ρίχνει το ζάρι όταν κάνει μια πράξη που μπορει να στεφθεί με επιτυχία η αποτυχία.(επιθεση, ξορκι, αλμα, ισορροπηση)

Παραδειγμα:
Αρχηγος: "Στο μαγαζάκι που βλέπεις μπροστά σου είναι μια μεσήλικη γυναίκα που φοράει κορσέ και ένα πρασινο βελούδο φόρεμα. Την βλέπεις υπερκινητική. Σου ρίχνει ένα μάλλον απότομο βλέμμα." Τι θα ήθελες; σε ρωταει
παικτης: της λεω "θα είχατε ισως καποιες πληροφοριες σε σχεση με το συμβαν που εγινε προηγουμενως;"
αρχηγος"ισως, αλλα είμαι πολυ απασχολημένη τώρα"
παικτης" μα τι θα έκανε μια τοσο ομορφη κυρία σαν και εσάς ανήσυχη;"
αρχηγος:ριξε μου ενα ζάρι διπλωματία και προσθεσε σε αυτό το στατιστικό σου, αντε θα σου δώσω και ενα +1 γιατί το έθεσες ωραία μπαγασάκο.
Αναλογα με το αποτελεσμα του ζαριου η "κυρια" θα αντιδράσει αναλογως.

Υπάρχουν αμέτρητα συστήματα, και αμέτρητοι κόσμοι, μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας κόσμο, εγώ παίζω που αλλού, στην ciren ail ;) Και για τους μεγαλους που θεωρουν τις μαχες βλακειες, μπορουν να παιξουν χωρις καθολου μαχες, μια ιστορια στο βυζάντιο, μια ιστορια μυστηριου και εξερευνησης, οτιδήποτε! Πιστεψε με είναι πολυ καλύτερο από την μονόπολη και τα χαρτιά, το μόνο αρνητικό είναι οι περίπλοκοι κανόνες, αλλα αυτούς τους μαθαίνεις μια φορα! Για να μην αναφέρω οτι έρευνες έδειξαν ότι βοηθάει τους ναρκωμανεις!

7 σχόλια:

  1. Ωστέ αυτό είναι τα παιχνίδια ρόλων!
    Ευχαριστώ!
    ;p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αφου επισημανα οτι ειναι για ασχετους τι το διαβασες! χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εγω παλι δεν εχω ιδεα.Πρωτη φορα το μαθαινω.
    Θα το παιξω καποια στιγμη που θα παει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χανεις ;) θα σ' αρεσει αρκει να σου αρεσει η φαντασια. Ο αινσταιν ειπε οτι η φαντασια ειναι πιο σημαντικη απ την ευφυια! καποιοι ψυχολογοι θα ελεγαν οτι η προσφυγη στα παιχνιδια ειναι κλασσικος τροπος υπεκφυγης προβληματων σε αυτον τον κοσμο και περιφρονηση του :Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνω...
    Σας καλω να παιξετε στο δικο μου παιχνιδι τοτε! :)

    QUIZZ: ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εεεε τωρα δυσκολα μας βαζεις! λες και ξες εσυ ποιοι ειμαστε;ααα αααα ψεματα τωρα ειδα την αναρτηση σου και με δελεασες, θα μαντεψω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παίζω RPG απο 16 χρόνων και ομολογώ οτι με έχουν βοηθησει πολύ στη ζωή μου γιατι έλεγα "Για κάτσε ρε συ, αφού κάνω όλα αυτα τα τολμηρά και όμορφα πράγματα στο παιγνίδι, γιατι δεν τα κάνω και στην πραγματικότητα; Τι με σταματά δηλαδή;" Ε, και τότε κατάλαβα ότι ΤΙΠΟΤΑ δε μπορεί να σταματήσει από το βρούμε το πραγματικό μας μονοπάτι της Ζωής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή