Είχαμε τεράστια ποσοστά αποχής σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές που άγγιζαν το 60%, όπως όλοι γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει είτε απελπισία είτε αδιαφορία του λαού, εκτιμώ κυρίως το πρώτο. Σε λίγο θα γίνουμε Αμερική! Στην ουσία αυτό σημαίνει πως η εξουσία εκλέγεται απο το 40%, από το οποίο μόνο οι μισοί και κάτι παραπάνω θα ψηφίσουν τον νικητή, δηλαδή γύρω στο 20% και κάτι επί του πληθυσμού θα έχουν εκλέξει τον νικητή. ΠΩΣ ονομάζεται αυτό ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ; Εφόσον οι λίγοι αποφασίζουν για τους πολλούς αυτό είναι ολιγαρχία. Και προσπαθούν και καλά όλοι με περισσή προσπάθεια να "ερμηνεύσουν" τα αποτελέσματα των εκλογών, τι να ερμηνέυσεις καλε; Ο κόσμος σε γιουχάρει και σε έχει σιχαθεί, επίσης ο κόσμος υπολείπεται παιδείας και κινήτρων! Πόσο μυαλό θέλει δα για να το καταλάβεις, και μου κάνεις και βαθυστόχαστες αναλύσεις για να γεμίσεις τις απογευματινές σου ώρες στην μικροαστική εκπομπή σου;
Κατ' αρχάς είμαι πολύ κατά της αποχής γιατί ενισχύει τρομερά τα πρώτα κόμματα και το κάνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο από το λευκό/άκυρο. Αν όλοι αυτοί δεν ψήφιζαν, πήγαιναν και ψήφιζαν μικρά κόμματα, τα ποσοστά των μεγάλων θα έπεφταν κάτω απο 20%! Βέβαια αυτοί που απέχουν συστηματικά το κάνουν με τη λογική ότι δεν αξίζει τίποτα, οπότε ότι και αν βγει δεν τους νοιάζει/ενδιαφέρει. Όμως αυτή η λογική είναι λάθος γιατί δεν μπορεί όλα τα κόμματα και όλοι οι υποψήφιοι αυτών μέχρι και τα πιο μικρα να είναι διεφθαρμένοι, απλά έχουν απογοητευτεί από τα μεγάλα κόμματα που κυβερνούν τις τελευταίες δεκαετίες αρκετά ώστε να μην ψάχνουν στο χάος της πολιτικής τα πρόσωπα που αξίζουν. Και στην τελική σίγουρα δεν είναι όλοι ίσοι, κάποιοι έχουν κάνει τρομερό κακό στη χώρα και έχουν κατακλέψει και κάποιοι όχι, οπότε είναι βλαβερό να τους φερόμαστε σαν ίσους, αφήνοντας έμμεσα τα μεγάλα κεφάλια να συνεχίσουν το έργο τους και μη δίνοντας ευκαιρία σε κανέναν άλλον να δοκιμαστεί.Οι δε που νομίζουν οτι αντιστέκονται με την αποχή, και ότι με αποχή πάνω από 50% γίνεται μη νομιμοποίηση των εκλογών, φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο γιατί ο β γύρος δεν θα ίσχυε με τόση μεγάλη αποχη. Πουθενά νομικά και στο Σύνταγμα δεν προβλέπεται η μεγάλη αποχή! Και με 5 άτομα να ψηφίζουν, θα ψηφιστεί κυβέρνηση! Οπότε δεν έχει νόημα, αν θέλετε να εκφράσετε ότι δεν σας αρέσει τίποτα, ψηφίστε λευκό που μετράει σαν έγκυρη ψήφος και μειώνει τα ποσοστά των μεγάλων κο μμάτων. Βεβαια το καλύτερο είναι να ψηφίσετε κάτι που σας αντιπροσωπεύει, ή να ήταν το δικαίωμα του "εκλεγεσθαι" ανοιχτό αλλά λέμε τώρα...
"Αν άλλαζαν κάτι οι εκλογές θα είχαν καταργηθεί" έχει ειπωθεί, όμως είναι στο χέρι μας να αλλάξει κάτι. Όποιος αφήνει τους λίγους να αποφασίζουν για αυτόν ας μη διαμαρτύρεται!
Η δημοκρατία σήμερα δεν είναι όπως παλιά. Όλα έχουν παγκοσμιοποιηθεί. Τα κόμματα ουσιαστικά δεν έχουν διαφορές (εκτός από τις φραστικές αντιπαραθέσεις). Το μόνο που κάνουν πια είναι να εξυπηρετούν την κομματική τους πελατεία διορίζοντάς την στο Δημόσιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ελλάδα, όπως και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι αναγκασμένες να ζουν στο εξής με δανεικά από τις Διεθνείς Αγορές (αφού δεν θα παράγουν πλέον καθως οι βιομηχανίες τους βαθμιαία μετακομίζουν στην Ασία και αργότερα στην Αφρική).
Άρα τα κόμματα δεν εκφράζουν πλέον ιδεολογίες (σοσιαλισμός, φιλελευθερισμός, κομμμουνισμός κ.α.)
Επομένως, όποιο και να βγεί στην κυβέρνηση, δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα. Άρα το μόνο που κάνουν είναι να διαχειρίζονται ρουσφέτια και αναθέσεις έργων.
Άρα γιατί πρέπει να δηλώσω ψηφοφόρος-πελάτης τους??????
Ίσα-ίσα, με αυτά τα δεδομένα, η σωστή αναλογία για περισσότερο ισορροπημένη δημοκρατία είναι:
- 60% αποχή
- 15% στο κόμμα διακυβέρνησης.
- 25% στα άλλα κόμματα
Τουλάχιστον, αυτό περιορίζει κάπως την αλαζονεία της κομματικής διαφθοράς (δηλ. ρουσφέτι).
Καλημέρα και νάσαι καλά.
Δεν πιστευω οτι ολα τα κομματα ειναι τα ίδια. Υπαρχουν ελαχιστοι τιμιοι και ορεξάτοι ανθρωποι που εχουν ιδεες αλλα δυσκολα τους ξεχωριζεις μες τον οχετο και θελουν να σταματησουν το ρουσφετι που λες. και ακομα και αν δεχτω οτι ολα θα ρουσφετιαζουν (υποθετικα) το λιγο ρουσφετι με το πολυ εχει τεραστια διαφορα. Οποτε καλυτερα να επιλεξω το μη χειρον βελτιστον. Εσυ τωρα δεν αντιπροσωπευεσαι απο κανεναν, παρολα αυτα ομως σε κυβερναει πρακτικα αυτος που ψηφιστηκε απο τους αλλους και εισαι αναγκασμενος να ακολουθεις τους νομους που βγαζει, δηλαδη ναι μεν δεν παιρνεις μερος, αλλα η εξουσια του μετραει πανω σου, αρα ποιο το νοημα; Βεβαια θα μπορουσες να κανεις το δικο σου σχηματισμο αλλα εχει πρακτικες δυσκολιες
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα
Νεφέλη
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι δεν μπορείς να καταλάβεις ότι ούτε, βέβαια, εγώ που δεν ψηφίζω αλλά ούτε συ που ψηφίζεις, κυβερνάς.
Τα ΜΜΕ προωθούν μια εξάδα μεγάλων κομμάτων και συντηρούν επιπλέον και μερικούς ακόμα κομματισμούς σχηματισμούς.
Αν δεν σε υποστηρίξουν τα ΜΜΕ δεν πας πουθενά. Δεν σε ξέρει κανείς.
Αλλά τα ΜΜΕ δεν σε υποστηρίζουν στον βρόντο αλλά με ανταλλάγματα.
------------
Κοίταξε
- αν ψηφίζεις ως διαπλεκόμενη (ελπίδα ρουσφετιού, ή ανάληψης δημοσίου έργου ή ανόδου στον μηχανισμό κάποιου κόμματος), καλά κάνεις
- αν ψηφίζεις με ρομαντική προοπτική "ανθρώπους με ιδέες" απατάσαι και στηρίζεις το σάπιο σύστημα.
Καλές ιδέες έχουν πολλοί. Αλλά το ζήτημα είναι αν μπορούν να εφαρμοστούν. Και δεν μπορούν γιατί ολόκληρο διεφθαρμένο εγχώριο αλλά και Διεθνές Οικονομικό Σύστημα έχει στηθεί και καθορίζει τα πάντα.
Δημοκρατία είναι ένας εκλεπτυσμένος αρχαιολαγνικός μανδύας πολιτεύματος που αφήνει το άμεση από την χρυσή εποχή Περικλή κατα μέρος και καταλήγει στην -κυριολεκτική- ολιγαρχία 300 -νόμιμα- εκλεγμένων προσώπων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από το παιχνίδι των λέξεων, αποχή δεν είναι του δημοκρατικού πολιτεύματος τόσο, όσο αποχή από το ίδιο πολιτικό σύστημα, την πολιτική και ναι μάλλον εκφράζει απογοήτευση γιατί τότε αδιαφορείς.
Ποιος είπε άλλωστε ότι η δημοκρατία δουλεύει 'η δούλευε ή ότι υπάρχει σωστό εφ'όλης της ύλης πολίτευμα;