Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Μοναξιά, τουλάχιστον σε αυτό είμαστε μαζί;

Αυτή τη φράση κάπου την άκουσα, πάντως έχω αναρωτηθεί πολλές φορές για το φαινόμενο της μοναξιάς, είναι άραγε κάτι αναπόφεκτο, κάτι που νιώθει ο καθένας; Μοναξιά είναι όταν πιστεύεις ότι κανείς δεν σε καταλαβαίνει, κανείς δεν νιώθει τον πόνο σου, αλλά δεν το νιώθεις μόνο όταν σου συμβαίνει κάτι κακό. Μπορεί να το νιώσεις επειδή αντιλαμβάνεσαι πως οι άλλοι δεν έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Είναι λόγο της ανάγκης της ομαδοποίησης, του να μοιράζεσαι και να συμμερίζεσαι. Όλοι μας λίγο πολύ σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε νιώσει, η χειρότερη μορφή είναι όταν τη νιώθεις μέσα σε ένα πλήθος ατόμων, είμαστε κοντά φυσικά αλλά όχι πνευματικά. Παρόλ' αυτά δεν έχουμε όλοι τις ίδιες συναισθηματικές ανάγκες. Έχω παρατηρήσει ότι ο καθένας χρειάζεται άλλα πράγματα για να "ζήσει"



Προσωπικά είμαι άτομο του ύψους και του βάθους ή όλα ή τίποτα, απολαμβάνω τους δεσμούς με βάθος και χρειάζομαι μεγάλη ένταση και έκφραση συναισθημάτων σε οποιαδήποτε αμφίδρομη σχέση για να νιώσω πλήρης.Απολαμβάνω ισχυρούς δεσμούς αγάπης και τρυφερότητας με οικογένεια και φίλους και δεν θα μπορούσα χωρίς αυτό. Όμως δεν είναι όλοι έτσι. Κάποιοι άνθρωποι ζουν με καταστάσεις που προσωπικά θεωρώ πολύ ψυχρές και εγώ στη θέση τους θα είχα κατάθλιψη. Παρόλ' αυτά αυτοί ζουν έτσι μια χαρά και δεν φαίνεται να χρειάζονται κάτι άλλο. Ακόμα και αν το χρειάζονται και δεν το δείχνουν, σίγουρα δεν είναι χάλια, όπως θα ήμουν εγώ στη θέση τους. Και αναρωτιέμαι, είναι επειδή δεν έχουν ζήσει αυτό που ζώ, οπότε δεν νιώθουν την απώλειά του, ή επειδή εγώ απλά έχω άλλες ανάγκες;




Για παράδειγμα, έχω γνωρίσει πολλούς συνομιλήκους μου αλλα και όχι μόνο, κυρίως άτομα που μένουν μακριά από οικογένεια που ούτε με την οικογένειά τους έχουν ισχυρούς δεσμούς, ούτε και με κάποιον φίλο/σύντροφο. Μιλάν με την οικογένεια μια φορά το μήνα , επειδή "πρέπει" και βγαίνουν περιστασιακά με διαφορετικά άτομα χωρίς να μοιράζονται βαθύτερες σκέψεις με κανέναν. Μόνο σκεφτόμενη αυτόν τον τρόπο ζωής νιώθω τρομερά άβολα. Κάποιος μου είπε "Δεν έχω ανάγκη από την οικογένειά μου, έχω τους φίλους μου" ναι αλλά ποιος από τους φίλους σου θα έτρωγε σφαίρα για σένα; Αν έχεις καταφέρει να κάνεις τέτοιο φίλο τότε είσαι πολύ τυχερός, διαφορετικά  κανείς άλλος δεν θα σε αγαπήσει τόσο βαθιά και ανιδιοτελώς όσο οι γονείς σου, κανείς άλλος δε θα πεθάνει για σένα. Τώρα θα μου πείτε δεν μπορούν να έχουν όλοι καλές σχέσεις με την οικογένειά τους αλλά μπορούν να επιδιώξουν σχέσεις με τους άλλους που θα τους γεμίσουν τη ζωή. Και δεν είναι θέμα ηλικίας το δέσιμο με τους γονείς, οικογένειες δεμένες μένουν μια ζωή δεμένες και έχει να κάνει και με την κουλτούρα της χώρας.


Έτσι ταξιδεύοντας στη Γερμανία, βρήκα ότι οι περισσότεροι φοιτητές ζούσαν με τον τρόπο που θεωρούσα "θλιβερό", χωρίς να έχουν "άμεση" ανταπόκριση από κανέναν και κάνοντας μόνο επιφανειακές σχέσεις. Μετά από πολλές συζητήσεις κατάλαβα πως είναι και ένα θέμα συνήθειας όπως επίσης και του "δεν ξέρω τι χάνω" όπως επίσης και κουλτούρας και μοναδικότητας του ατόμου. Δηλαδή έχω πραγματικά πειστεί πως δεν νιώθουν όλοι οι άνθρωποι στην ίδια ένταση τα συναισθήματα, υπάρχουν αυτοί που τα βιώνουν έντονα και συχνά(λεγόμενοι και συναισθηματικοί) και αυτοί που τα βιώνουν σε απλές μορφές, δεν σκέφτονται για αυτά, απλώς τα νιώθουν, δεν επηρεάζονται πολυ (λεγόμενοι και ως μοσχάρια, αναίσθητοι, μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοιβάδες κτλ) και φυσικά η πλειοψηφία, το μέσον. Έτσι οι συναισθηματικοί τύποι έχουν περισσότερο ανάγκη την εκφραση προς αυτούς συναισθημάτων για να ισοσταθμίσουν την είσοδο και την έξοδό τους. Συνεπώς είναι πιο επιρρεπής στην μοναξιά.


Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους φίλους σαν έναν τρόπο να περνάς την ώρα σου και όχι σαν άτομα που τους αγαπάνε. Είναι ένας τρόπος να εντάσσονται κάπου και πολλές φορές να επιβεβαιώνονται μέσω ανταγωνισμού. Οι φίλοι είναι δύσκολο να αγαπηθούν γιατί δεν "εκθετουν" τον εαυτό τους στον φίλο. Έκθεση είναι όταν δείχνω πράγματα από τον εσωτερικό μου κόσμο, τα μοιράζομαι και αυτό με βοηθάω να δημιουργήσω δεσμούς. Ειδικά στις αντρικές φιλίες το θέμα συναισθήματα είναι ταμπού, δεν μιλάμε γι αυτά, αυτά είναι για τις γυναίκες, είναι γκέυ να μιλάς για αυτά. Κι όμως οι άντρες δεν έχουν λιγότερη ανάγκη από αυτά που ανέφερα από τις γυναίκες. Στις δυνατές αντρικές φιλίες συχνα οι άντρες εκφράζονται με το δικό τους τρόπο, που δεν τους κάνει να νιώθουν άβολα και δεν αμφισβητεί τον αντρισμό τους.


Οι άνθρωποι σιγά σιγά συνηθίζουν αυτόν τον τρόπο ζωής -απομόνωση- και τους φαίνεται πλέον φυσικό το να μη μοιράζονται με κανέναν εσώτερες σκέψεις. Αλλά έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αφού υπάρχουν τόοοοοσοι μόνοι άνθρωποι γιατί δεν συναντιούνται μεταξύ τους; Υπάρχουν δίοδοι σε αυτό όπως κοινότητες, διαδυκτιακές και μη που στοχεύουν σε αυτό το πράγμα, όμως η πλειοψηφία τις θεωρεί ποταπές. Γιατί άραγε; Υπάρχουν πολλοί παράγοντες. Ένας είναι η περηφάνια ή εγωισμός. Σιγά μην παρακαλέσω εγώ για την παρέα οποιουδήποτε! Να πάνε να χεστούν όλοι τους! Αυτός ο ανώριμος τρόπος σκέψης μας εμποδίζει να γνωρίσουμε άτομα και να πάρουμε οποιοδήποτε ρίσκο! Έχοντας απογοητευτεί στο παρελθόν έχουμε πεισθεί πως δεν αξίζει κανείς τη προσπάθεια μας πλέον και περιμένουμε τη τύχη να δουλέψει από μόνη της πράγμα που δεν θα οδηγήσει πουθενά γιατί ακόμα και αν κάτι γινόταν είμαστε προκατειλλημένοι. Πριν το παίξουμε ανεξάρτητοι ας κοιτάξουμε τον εαυτό μας και ας σκεφτούμε πως αν όντως είμασταν ανεξάρτητοι δεν θα νιώθαμε μοναξιά και θα είμασταν ευτυχισμένοι. Ο άλλος είναι η απαισιοδοξία, έχουμε τόσο πολύ συνηθίσει τη μοναξιά μας που έχουμε γίνει ένα με αυτή και έχουμε αποκλείσει κάθε πιθανότητα να γίνει οτιδήποτε καλό. Η απαισιοδοξία συνδιασμένη με την κατάθλιψη και το φοβο να ξαναπληγωθούμε δεν μας αφήνει να κουνήσουμε ούτε ρούπι για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.


Συμπέρασμα είναι ότι ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται συνοδοιπόρους στη ζωή, όποιας μορφής , και ότι τίποτα δεν πετυχαίνει χωρίς ρίσκο. Όσο πιο καλό το τελικό αποτέλεσμα τόσο περισσότερο ρίσκο και έκθεση χρειάζεται. Οι τρόποι να ελαχιστοποιούμε το ρίσκο μας είναι η εμπειρία, η διαίσθηση και η κριτική σκέψη που μας αφήνουν να κάνουμε καλύτερες επιλογές. Ελάχιστο ρίσκο σημαίνει ελάχιστα αποτελέσματα. Στο κάτω κάτω υπάρχουν στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου που δεν έχεις τίποτα να χάσεις, μόνο να κερδίσεις. Ο πληγωμένος εγωισμός είναι ο χειρότερος σύμβουλος που δεν μας αφήνει να επενδύσουμε και να κερδίσουμε. Ο μη εγωιστής θα προσπαθήσει με 100 ανθρώπους, θα φάει 99 ΟΧΙ, χωρίς να τον νοιάζει, και ο 100ος θα είναι ο ανθρωπος που ψάχνει(είτε μιλάμε για σχέση, είτε για φιλίες). Ο εγωιστής θα μείνει με άδεια χέρια. Διαλέξτε σε ποια κατηγορία θέλετε να είστε.

6 σχόλια:

  1. Οι περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους φίλους σαν έναν τρόπο να περνάς την ώρα σου και όχι σαν άτομα που τους αγαπάνε.

    Πολύ σωστό.

    Νάσαι καλά Νεφέλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατ' αρχάς, πολύ ωραίο το άρθρο σου!
    Θίγεις ένα θέμα που όντως απασχολεί ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των φύλων και φυλών!

    Λοιπόν, στην αρχή θα μιλήσω ως επιστήμονας. Είναι γνωστό τοις πάσι, ότι δεν υπάρχει τρόπος να έχεις αρκετά μεγάλο κέρδος, χωρίς αρκετά μεγάλο ρίσκο. Γι' αυτό τα ομόλογα (ή, έδιναν) δίνουν σίγουρο τόκο 10% ή και λιγότερο, αλλά, ως σίγουρο κέρδος, ανάλογα και με τον τίτλο, φυσικά, παίρνεις τα λεφτά σου μετά από προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Ενώ στο χρηματιστήριο, ας πούμε, μπορείς να κάνεις κέρδος 200%, μπορείς, όμως και να χάσεις εντελώς την αξία των μαγικών χαρτιών που κρατάς στα χέρια σου (μετοχές). Επίσης, ο επιχειρηματίας μπορεί να βγάλει πολύ γρήγορα κέρδος, αλλά και πολύ γρήγορα ζημία, ή να κλείσει και την επιχείρησή του. Γενικότερα, σε κάθε έκφανση της ζωής μας, χωρίς ρίσκο δεν αποκομίζεις σοβαρό κέρδος, και πόσο μάλλον στον συναισθηματικό τομέα, που τα πράγματα δεν είναι καθόλου στάνταρντ.

    Τώρα, ως άνθρωπος, έχω να δηλώσω ότι έχω αισθανθεί μοναξιά πολλές φορές στη ζωή μου, και, από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, δεν υπάρχει κάτι χειρότερο σαν συναίσθημα. Νιώθω να "αδειάζω" από κάθε τι καλό κι αισιόδοξο μέσα μου, σα να σταγγίζω ένα πράγμα. Ευτυχώς, έχω φίλους που γνωρίζω ότι θα έφταναν πολύ μακριά για μένα, κι αυτό είναι κάτι πολύ καλό, και σε ατσαλώνει και σαν χαρακτήρα, μπροστά στις όποιες δυσκολίες χρειαστεί να αντιμετωπίσεις. Επίσης έχω να πω ότι στη φιλία, αλλά και σε μία σχέση, πρέπει να δίνεις, να δίνεις χωρίς να μετράς, να δίνεις συνεχώς, γιατί το δόσιμο είναι αυτό που σε δένει με τον άλλον. Τα όποια προσχήματα, και οι όποιες επιφυλλάξεις (γκέυ, κτλ) δε νομίζω ότι ταιριάζουν σε άτομα που πραγματικά θέλουν να έχουν μία ουσιαστική επικοινωνία μεταξύ τους. Και θα κλείσω με αυτό: σε όλους έρχεται μία (ή περισσότερες) στιγμή στη ζωή τους, όπου νιώθουν λίγο χαμένοι, ή από τη μοίρα χτυπημένοι, ή απλά εξουθενωμένοι. Και δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο, εκείνη τη στιγμή, από το χέρι ενός φίλου (που σε βγάζει από το αδιέξοδο), το φιλικό χτύπημα στην πλάτη (που σε συνεφέρει), το χαμόγελο (που σου δίνει αισιοδοξία για τη ζωή) και μία καλή κουβέντα (που σου δίνει να καταλάβεις ότι είσαι σημαντικός για τους φίλους σου, και πρέπει να συνεχίσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τέλειο άρθρο!Μπράβο και πάλι μπράβο.Πάντως αν καμιά φορά σε πιάσει η άσχημη πλευρά του φιλοσοφικού νου και αμφισβητήσεις πράγματα ή απλά σε χαλάσει όλο αυτό να ξέρεις ότι είσαι φίλη μου με όλη την έννοια της λέξης και με τεράστια αξία! :)

    Να σε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παιδιά ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, χαίρομαι που άτομα σαν και σας με διαβάζουν. ;) Νερο, ωραία η παρομοιωσή σου με τα ομολογα χεχε και είσαι τυχερός για τους φίλους σου. Είναι μεγάλο πράγμα ακόμα και 1-2 καλούς φίλους να έχεις, αν σκεφτείς ότι οι περισσότεροι δεν έχουν κανέναν. Wolfsoul με συγκινείς μπορεί να μην συναντιόμαστε συχνά αλλά έχουμε πνευματικές συναντήσεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν είναι μόνο οι πνευματικές αναζητήσεις.Βιώνουμε από την πρώτη στιγμή που γνωριστήκαμε έναν "συντονισμό".Μου αρέσει πάρα πολύ ο χαρακτήρας σου και ο τρόπος που σκέφτεσαι οπότε να ξέρεις αν ποτές χρειαστείς ακόμα κάνα χεράκι βοήθειας από κάνα φίλο βασίσου με σιγουριά πάνω μου.Δεν θα σε απογοητεύσω! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η μοναξια που νιωθεις,θα σ ακολουθει μια ζωη.Πρεπει να μαθεις να ζεις μ αυτην.Κανεις δεν θα σε καταλαβει και κανεις δεν θα σε νιωσει οσο επιθυμεις.Ειναι αδυνατον.Μονο να σ αγγιξει λιγο μπορει...Να σ ανεχτει.Και ειναι τοσο ομορφο αυτο πιστεψε με...Ειναι απο τις φορες που το λιγο ειναι πολυ...
    Απ οσο μπορω να σ αντιληφθω μεσω των blogs μας θα πω πως εισαι πλασμα γλυκυτατο και Καλο.
    Αυτη η καλοσυνη που χει η ψυχη σου,θα διωξει την μοναξια να σαι σιγουρη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή