Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

To λουλουδι της ερημου και η γυναικεια περιτομη

Καιρό ήθελα να γράψω για αυτό το ζοφερό θέμα, για αυτο το βαρβαρο έθιμο που περσι δεν ήξερα καν οτι υπάρχει. Και σε μια συζήτηση με καποιον φιλο - δεν θυμάμαι-  μου είπε να δω το λουλούδι της ερήμου. Η ταινία ήταν πολύ καλή, όχι στην ερμηνεία όσο στο μήνυμα που ήθελε να δώσει. Η Γουόρις, μια κοπέλα από τη Σομαλία , το σκάει από το σπίτι της όταν θέλουν να την παντρέψουν με έναν 70χρονο. Είναι μόλις 9 όταν το σκάει στη γιαγιά της αλλά και αυτή την διώχνει στο Λονδίνο από ντροπή. Στο Λονδίνο καταληγει στο τέλος στους δρόμους όπου ζει σαν ζητιάνα μέχρι που την περιμαζεύει μια Αγγλίδα. Βλέπει τον διαφορετικό τρόπο ζωής εκείνης της γυναίκας, που στη χώρα της θα χαρακτηριζόταν ξεδιάντροπος. Ανακαλύπτει ξαφνικά ότι δεν έχουν όλες οι γυναίκες του κόσμου υποστεί περιτομή όπως αυτή, και συνειδητοποιεί σοκαρισμένη τι της αφαίρεσαν και τι κακό της έκαναν. Τυχαίνει να τη βρει ένας φωτογράφος και να γίνει διάσημο μοντέλο, αλλά εκείνη η μέρα, όταν ήταν τριών που τις αφαίρεσαν βάναυσα την κλειτορίδα δεν μπορεί να της φύγει ποτέ από το μυαλό.

Προσοχή παιδια! Δεν θα είναι όλες οι Σομαλές τυχερές σαν την Γουόρις. Βασικά δεν θα είναι καμία και μην εχοντας μέτρο σύγκρισης θα κάθονται μες το σπίτι πιστεύοντας ότι αυτό που τους έγινε είναι απαραίτητο και σωστό, αλλιώς θα ήταν ακάθαρτες. Ότι είναι πιστές έτσι στη θρησκεία τους και δεν υπήρχε άλλος τρόπος.



Η γυναικεία περιτομή (κλειτοριδεκτομή) περιλαμβάνει την αφαίρεση της κλειτορίδας και των χειλιών του αιδοίου με βάναυσο τρόπο και βρώμικα ξυράφια συνήθως. Οι γυναίκες μπορεί να πεθάνουν από τον πόνο, την μόλυνση, ή την αιμορραγία. Η κλειτορίδα είναι το σημείο που έχει όλα τα νεύρα στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και ο πόνος δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο. Επίσης είναι το όργανο που χαρίζει σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες και αυτές οι κοπέλες δεν θα νιώσουν ποτέ την χαρά του έρωτα. Στην ταινία αναφέρεται ότι μετά υπάρχουν σφιχτά ράμματα τα οποία κόβει ο σύζηγος με μαχαίρι πριν μπει μες τη γυναίκα του την πρώτη νύχτα του γάμου. Η κλειτοριδεκτομή ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ με την αντρική περιτομή, γιατί το πετσάκι δεν έχει νεύρα, δεν πονάει πολύ και δεν έχει καμία επίπτωση γεννητικό σύστημα.  Αναλογικά θα ήταν σαν να κόβαμε το κεφαλάκι του πέους! Αυτό το λέω για τους άντρες για να νιώσουν για τι πράγμα μιλάω.

Και όλα αυτά επιβεβαιώνουν την άποψη ότι πρέπει να έχεις μέτρο σύγκρισης για να κρίνεις καλύτερα. Αν η Γουόρις δεν πήγαινε ποτέ στο Λονδίνο θα συνέχιζε να πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος και ολες οι γυναικες του κοσμου εχουν υποστει γυναικεια περιτομη. Για όλα αυτά τα σύνορα που μας βάζει η θρησκεία, κουλτούρα, παράδοση κτλ πρέπει να είμαστε σκεπτικιστές και να γνωρίζουμε και διαφορετικά πράγματα για να κρίνουμε καλύτερα. Εξού και οι εκφράσεις "Δεν φανταζόμουνα ποτέ ότι μπορεί να ήταν έτσι", "Τελικά άξιζε, δεν το περίμενα", "μου άνοιξε τα μάτια αυτή η εμπειρία". Γι' αυτό μου τη δίνει απίστευτα να βλέπω ανθρώπους να κρίνουν μονόπλευρα. Πχ να μην έχουν βγει ποτέ από τη Ελλάδα και να μην θέλουν από ανασφάλεια. Γνώρισε πρώτα κάτι και μετά απέρριψέ το, και αυτό για να προλάβω τα πνεύματα αντιλογίας, για τα πράγματα που δεν είναι επικύνδινα και δεν νιώθεις απέχθεια. Γιατί μετά αν δεν τολμήσεις, ποτέ δεν ξέρεις από τι στερείς τον εαυτό σου.

Αυτό το λέω, για να το συνδέσω και με το θέμα, ότι θα έπρεπε αυτές οι γυναίκες να ήξεραν πως ζουν οι αλλες γυναίκες στον κόσμο, για να διαλέξουν πραγματικά αυτό που θέλουν. Αλλά πολλές φορές οι ρίζες της παράδοσης και της προπαγάνδας είναι πολύ βαθιές για να κοπούν, καλώς η κακώς. Και τώρα θα μου πείτε τι μπορεί να γίνει, έχει δικαίωμα η Ευρώπη και η Δύση να επεμβαίνουν και να επιβάλλουν αυτό που θεωρούν σωστό; Όχι δεν το έχουν αλλά μπορούν να διαδώσουν τις πραγματικές επιλογές που έχει μια γυναίκα και να δίνουν άσυλο στις γυναίκες -και όχι μόνο- που δεν θέλουν να δεχτούν τη βαναυσότητα αυτή της κλειτοριδεκτομης. Όχι δεν λέω ότι είμαστε πολύ καλύτεροι, και έχουμε άλλα προβλήματα, αλλά μπορούμε να προσπαθήσουμε να γίνουμε.

7 σχόλια:

  1. Exeis apoluto dikio Nefeli. Eixa diavasei gia tin kleiteridektomi sto parelthon kai malista eixa dei kai video(! nai uparxoun sto internet). Einai pragmatika vanauso. Mono to 60-70% twn gunekwn tin antexoun kai oi upoloipes eite pethainoun eite peutoun se koma KYRIWS apo ton pono.Malista se polles apo tis xwres pou askoun tin kleitoridektomi pisteuoun pws to gunaikeio organo einai sataniko kai dilitiriwdes, se alles pali pisteuoun pws einai mia prospatheia twn gunaikwn na moiasoun ston - anwtero fusika- antra, enw se alles oi antres fovounte mipws to peos tous mikrunei kai ginei san tin kleitorida tis gunaikas. Pragmati uparxoun ametrites paradwseis kai thriskeutikes pepithiseis ston kosmo pou einai vanauses H kai apokroustikes kai de tis gnwrizoume. Akoma kai polles apo tis dikes mas paradwseis steroun apo polla atoma tin eukairia na gnwrisoun kapoies katastaseis tis zwis pou einai an oxi aparaitites, toulaxisto polu simantikes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η περιτομή στην ουσία είναι μια ενέργεια που έχει να κάνει με την κάθαρση, η του σώματος, η της ψυχής.
    Μη ξεχνάμε πως και ο Χριστός είχε κάνει περιτομή.

    Στην Αφρική πιστεύουν πως με την κλειτοριδεκτομή γίνεται κάθαρση της γυναίκας, μιας και δεν μπορεί να υποκύψει σε πειρασμούς.

    Πάντως στις μέρες μας η περιτομή του ανδρικού μορίου είναι σχεδόν αναγκαία μια και αποφεύγονται τυχόν μολύνσεις και φίμωση.

    Αλλά στις γυναίκες η κλειτοριδεκτομή είναι ενέργεια πέρα για πέρα ρατσιστική και βάναυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H περιτομη δεν ειναι καθολου απαραιτητη, απλα διευκολυνει τον καθαρισμο. Αν ομως ο αντρας ειναι καθαρος δεν εχει κανενα προβλημα και χωρις περιτομη. Οι περισσοτεροι Ελληνες δεν εχουνε. Επισης η αντρικη περιτομη μπορει να μειωσει την σεξουαλικη ευαισθησια του μοριου, δηλαδή του κομματιου που δεν καλυπτεται απο τιποτα. Για μενα, δεν χρειαζεται να πειραζεις κατι φυσικο αν δεν υπαρχει σοβαρος λογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Νεφέλη είδα ότι άφησες σχόλιο και στην περιτομή των γυναικών ένα παλιό μου post.

    Xάρηκα που δεν σε άφησε αδιάφορη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΕΦΕΛΗ,ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΛΥ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΡΙΟ GIP, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΑΝΕΡΤΗΣΕΣ! ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ,ΜΑ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ...Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΗΤΑΝ ΛΙΓH...
    ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΣΕΝΑ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΟΙΗΜΑ:http://www.youtube.com/watch?v=Ke1GxUDUSrM&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ευχαριστω :) μου αρεσει ο καββαδιας ! Δεν ήξερα οτι είχε βγει απο βιβλιο, να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αυτό το βιβλίο πρέπει να το διαβάσω, δεν το ξέρω και χθες που μπήκα ομολογώ ότι μου τράβηξε την περιέργεια αμέσως...πάντως κι εγώ το θεωρώ βάναυσο, ρατσιστικό, άγριο κι απολίτιστο σαν έθιμο...καλό σου βράδυ Νεφέλη, σ΄ευχαριστώ και για την επίσκεψη στο δικό μου μπλογκ :-)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή