Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Φωτορεπορταζ από αγανακτισμένους στο Λευκό Πύργο


αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη 

Στις 25 Μαϊου είχε ήδη διαδοθεί με ταχείς ρυθμούς το κίνημα των αγανακτισμένων μέσω του μέσου κοινωνικής δικτύωσης facebook. Αντίστοιχο με το ισπανικό θα διαδήλωνε ειρηνικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για να αλλάξει η τωρινή κατάσταση. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο μέσος Έλληνας πολίτης και όχι κάποιοι συνδικαλιστές, έγινε ένα και έβαλε στην άκρη τις διαφορές του. Οι καχύποπτοι πολλοί, οι μηδενιστές ακόμη περισσότεροι, αλλά ίσως αν αυτοί οι άνθρωποι πήγαιναν να ρίξουν μια ματιά, και έβλεπαν τις όμορφες εικόνες που είδα και εγώ να άλλαζαν κάπως τη γνώμη τους. Γιατί άσχετα με το κίνητρο αυτής της πρωτοβουλίας πρέπει να δούμε πιο βαθιά και εκεί υπάρχει η ανάγκη του Έλληνα πολίτη να εκφραστεί, αν ακουστεί δημοκρατικά, να μπορέσει να ονειρευτεί, να νοιώσει ίσος με όλους και όχι σκύλος των προνομιούχων, να νοιώσει ισότητα και αδερφοσύνη. Και αυτό το μήνυμα πλανιόταν στον αέρα των συγκεντρώσεων. Και θα ρωτήσω τους φίλους άπιστους. Πόσον καιρό έχουν να δουν μια συγκέντρωση όπου
  • Δεν υπάρχει κομματικό καπέλωμα
  • Βλέπει οικογενειάρχες με τα παιδιά τους και ηλικιωμένους
  • Δεν υπάρχει παρουσία αστυνομικών
  • Δεν υπάρχουν συγκρούσεις
  • Υπάρχει διάλογος και προτάσεις
  • Δεν υπάρχει διοργανωτής, όλοι είναι ίσοι
Και αυτό δε σημαίνει τίποτα για σας; Είναι η αρχή μιας νέας εποχής, ακόμα και αν δεν συμβεί τίποτα πρακτικό (που το απεύχομαι) , έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά μέσα μας. Και άμα πει κάποιος "ε και σιγά τι έγινε" πρέπει να καταλάβει ότι με αυτή τη λογική φτάσαμε εδώ που είμαστε, της απάθειας. Γιατί υπάρχουν τόσα λαμπρά μυαλά που είναι απαθή (κυρίως λόγω απελπισίας) που είναι κρίμα...   Δεν είναι η εκδήλωση αυτή καθεαυτή σημαντική αλλά αυτό που συμβολίζει, την αρχή ενός ενεργού Έλληνα πολίτη. Και ναι τα πράγματα ήταν πολύ θωλά στην αρχή και δεν υπήρχαν καν συγκεκριμένα αιτήματα, όμως αυτά ζυμώθηκαν και ζυμώνονται από τους ανθρώπους που παραμένουν εκεί και συνεχίζουν τη συζήτηση. Καλή θέληση να υπάρχει και πολλά αδιευκρίνιστα αρχίζουν και παίρνουν σχήμα. Ας περάσω όμως στο θέμα μου και δείτε τις εικόνες που έχω να σας δείξω

1η μέρα
Οι "αγανακτισμένοι" είναι πιο πολλοί από ποτέ και ξέρουν ότι τους ενώνει ένα πράγμα: η ελπίδα.
αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη


Φωνάζουν συνθήματα εναντίων της ισχύουσας πολιτικής τάξης και υπέρ μια πραγματικής δημοκρατίας. Η παραλιακή έχει κλείσει για λίγο όμως. Πατέρες με τα παιδιά στους ώμους καθονται στα παγκάκια και συμμετέχουν. Δεν υπάρχουν πλακάτ παρά λίγα γενικευμένα συνθήματα.

αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη



αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικηαγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη
Στο βάθος υπάρχει και μια σκηνή από κάποιους σκληροπυρηνικούς που αποφάσισαν να μείνουν το βράδυ. Με κατσαρόλες χτυπάν μερικοί στους ρυθμούς των συνθημάτων. "Δεν σας θέλει ο λαός, ελικόπτερα και μπρος" ακούγεται. Ευχόμαστε οι συμπατριώτες μας σε άλλες πόλεις να είναι και αυτοί ενωμένοι.

2η μέρα
Ο κόσμος σαφώς λιγότερος αλλά τα πράγματα έχουν αρχίσει να παίρνουν ένα σχήμα. Ο διάλογος μορφοποιεί κάτι ασαφές και ορίζεται μια κατεύθυνση. Χαρτιά με μαρκαδόρους και εικόνες είναι ελεύθερα για να εκφραστεί ο οποιοσδήποτε και να γράψει την άποψή του. Πιο πέρα η ομάδα κρουστών με τα τύμπανα τους δίνει ρυθμό και τέμπο. Αντε να έχουμε και περισσοτερους καλλιτεχνες αύριο.

αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικηαγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη

αγανακτισμένοι στον λευκο πυργο θεσσαλονικη
Και εδω η σύγχρονη εκκλησία του δήμου. Η πρώτη δημοκρατική συνέλευση. "Δεν είμαστε εμείς διοργανωτές, ελάτε να μιλήσει όποιος θέλει" λένε τα παιδιά και το μεγάφωνο αλλάζει δεκάδες χέρια και στόματα που εκφράζονται ελεύθερα και ακομμάτιστα. Όλοι κάθονται γύρω από ένα πυρήνα για να ακούσουν τον ομιλητή. Πολλοί μεσήλικες αναμεταξύ τους. "Δεν είναι δημοκρατία να ψηφίζεις μόνο κάθε τέσσερα χρόνια" λέει ένας κύριος και συμφωνώ απόλυτα με τα λεγόμενά του. Αυτό είναι η εμμεσότητα, της εμμεσότητας, ω εμμεσοτητα! Αυτό πια δεν είναι λαϊκή δύναμη, ούτε δημοκρατία είναι να βαφτίζεις αμόρφωτο τον πληθυσμό και ανίκανο να πάρει σημαντικές αποφάσεις. (Η αρχη της "πολυ" αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας)  Στην τελική άμα είναι αμόρφωτός ο λαός, ας δράσει σαν αμόρφωτος και ας έχει της συνέπειες των πράξεών ΤΟΥ. Ας έχουμε να κατηγορήσουμε μόνο τον εαυτό μας για όλα τα δεινά που μας συμβαίνουν.

Ομάδες δράσης αρχίζουν να σχηματίζονται. Ο καθένας κάνει την πρόταση του και απλά γίνεται. Ομάδα φαγητού, ομάδα καλλιτεχνική, ομάδα ιντερνετ και πάει λέγοντας. Κάτι αρχίζει να σχηματίζεται και να ξυπνάει και είναι σημαντικό να βοηθήσουμε στη διάδοσή του. Γράψτε ένα ποστ στο μπλογκ σας, δημοσιεύστε στο facebook, πείτε το σε φίλους.

Η σελίδα των αγανακτισμένων στο σύνταγμα στο facebook
http://www.facebook.com/pages/%CE%91%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%A3%CF%84%CE%BF-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1/210627972310743

Η σελίδα αγανακτισμένων στο λευκό πύργο
http://www.facebook.com/event.php?eid=206334352736094

Η σελίδα του κινηματος real democracy που υποστηριζει τη δραση
http://real-democracy.gr/

Επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους
http://www.elegr.gr/

Τελος να μη ξεχάσω την πιο συγκινητική εικόνα:


Καλή λευτεριά σε όλους!




1 σχόλιο: